Wil je een tweedehands caravan of camper kopen? Dan is het goed om te weten waar je op moet letten. In deze blog beschrijven we dan ook een paar aandachtspunten. Op deze manier weet je wat je koopt.

De leeftijd

Op het kentekenbewijs van de camper/caravan staat de datum waarop de camper op kenteken is gezet. Dit hoeft echter niet dezelfde dezelfde datum te zijn als het modeljaar waaruit de camper afkomstig is. Dat is cruciaal voor de prijs die je moet betalen. Bij caravans en campers is er namelijk geen sprake van een bouwjaar zoals bij auto’s, maar van een modeljaar. Wisseling van het modeljaar vindt jaarlijks zo augustus/september plaats. Twijfel je aan het juiste model jaar? Dan kan je om hulp vragen bij een campermakelaar

Schade beplating

Loop een rondje om de caravan heen en let hierbij goed op beschadigingen in de buitenbeplaating. Een paar kleine deukjes is niet zo erg, maar grote deuken en scheuren laten repareren is duur. Dat geldt ook voor het vervangen van de platen die door roest zijn aangetast. Dit soort schade wordt vaak veroorzaakt door lekkage. Je herkent dit aan het opbollen van de lak en soms zitten er kleine gaatjes. Bijvoorbeeld boven de deur? In het ergste geval kan het chassis doorgeroest zijn. Ook versleten rubbers, overbelading of onbalans in de wielen kunnen punten voor reparatie zijn. Voor het herkennen van dit soort problemen heb je de hulp van expert nodig. 

Ramen, wanden, vloer en deuren

Door verdroogde kit, gescheurde raamrubbers en loszittende lijsten, kan water zo de caravan of camper binnendringen. Hierdoor kunnen de muren en de vloer verrot gaan. Besteed daarom extra aandacht aan het controleren van de wanden en vloer in het interieur. Als je alleen de rubbers hoeft af te kitten of vervangen, ben je snel en voor weinig geld klaar. Zijn de wanden en vloeren aangetast, dan kan je met behulp van professionals een vochtmeting doen. Maar het is aangeraden om deze caravan gewoon te laten staan.