De hoofdstad van Nederland staat bekend om de verschillende leuke dingen die je allemaal kunt doen. Tal van zaken als kroegen en clubs behoren tot de mogelijkheden. Maar voor wie het allemaal wat cultureler aan wil pakken, zijn er diverse musea. Onze favoriet is het Van Gogh museum. 

Vincent van Gogh 

Van de grote musea in de hoofdstad is het Van Goghmuseum toch wel het meest persoonlijk, dat komt omdat het werk van Vincent zo persoonlijk is en we ook steeds geraakt worden door de brieven die hij door de jaren heen aan zijn broer de kunsthandelaar Theo gestuurd heeft. Vincent ging schilderen in een tijd waarin het historiestuk (Bijbels, mythologisch of historisch tafereel) bovenaan stond als het gaat om artistieke kwaliteit. Dit werd bepaald door de verschillende kunstacademies. Pas aan het einde van de negentiende eeuw raakte het genre zijn toppositie kwijt. Vincent had een totaal andere stijl, die veel grover was en kind van het impressionisme. We noemen zijn stijl ook wel postimpressionisme. 

Het leven van Vincent werd gekenmerkt door strijd en eigenzinnigheid. 

Genie

Zijn levensloop en ontwikkelend kunstenaarsschap wordt heel vaak gezien als die van de ´lijdende kunstenaar´, ´de waanzinnige, geniale man´ (Vincent had mentale problemen, maar was innovatief) en de ´arme kunstenaar´ hij heeft nauwelijks werk verkocht. Ook het idee van de ´in zijn tijd onbegrepen genie´ wordt vaak aangehaald wanneer men over hem schrijft. De persoon van de kunstenaar is vanaf het einde van de negentiende, steeds belangrijker geworden. Een schilderij is niet een gewoon een geniaal schilderij, maar het is :´een Picasso, een Van Gogh of een Warhol´. Het is zeer de moeite waard om eens in dit museum te gaan kijken. 

Grachten varen

Wanneer je klaar bent met je museumbezoek, dan is het wel lekker om even te relaxen op het water. Je kunt heel gemakkelijk bij sloepdelen.nl een boot huren, dat is ideaal om even de mooie werken en het verhaal van Vincent, dat op schitterende wijze in het Van Gogh museum onder de aandacht wordt gebracht, te overdenken. Neem wat lekkere versnaperingen mee en dobber over de grachten van Amsterdam. Je waant je helemaal terug in de tijd door de aanblik van de verschillende mooie grachtenpanden. Als je een gids meeneemt die je het een en ander kan vertellen over Amsterdam, dan is het plaatje compleet.