Midden ins ons land, ligt de provincie Flevoland, die ontstaan is door de drooglegging van het Markermeer. De provincie kent een rijkheid aan flora en fauna, waardoor het een populaire bestemming is voor natuurliefhebbers. Denk bijvoorbeeld aan een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, dichtbegroeide bossen, uitgestrekte vlakke landschappen en wilde runderen en paarden. Er zijn dan ook veel wandel- en fietsroutes ontstaan en aangelegd, waardoor de bossen een geschikte plek is om even de rust op te zoeken of juist actief bezig te zijn door te mountainbiken. Met name tijdens het coronavirus, waardoor veel activiteiten niet meer mogelijk zijn, zien we een flinke toename in het bezoekersaantal dat de polder opzoekt om een stuk te wandelen en te genieten van de prachtige natuur. Wil je binnenkort ook de rust vinden in de polder, maar weet je geen mooie natuurgebieden te vinden? In dit blog noemen we een aantal populaire natuurgebieden in Flevoland.

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen in Almere is één van de populairste natuurgebieden onder vogelliefhebbers, vanwege de grote verscheidenheid aan bijzondere vogelsoorten. Dit natuurgebied is gelegen in de gemeente Almere en is voorzien van veel verschillende wandel- en fietspaden die dwars door het natuurgebied lopen. Naast wandel- en fietspaden, is er ook de gelegenheid om een drankje te doen in de nabij gelegen horecazaken. Vanwege het grote aantal vogels in de Lepelaarsplassen, zijn er ook veel kijkhutten aanwezig. Hierdoor heb je een breed uitzicht over de wateren en kun je, door bijvoorbeeld een verrekijker, een goed beeld krijgen van de vogels in het natuurgebied.

Casteleynsplas

De Casteleynsplas is het grootste meer in de Noordoostpolder en is omgeven door een prachtig natuurlandschap met vele wandelpaden. De Casteleynsplas was vroeger een gebied waar men zand won, waardoor de plas momenteel tot wel 18 meter diep is. Het water in de Casteleynsplas is zeer helder en rijk aan een grote verscheidenheid vissoorten. De plas is echter ook zeer populair onder verschillende duikverenigingen. Zo zijn er al veel bijzondere vondsten gedaan zoals een vrachtwagen.

De Stille Kern

Een zeer rustgevend en prachtig wandelgebied in Zeewolde is De Stille Kern, waar een aantal relatief lange wandelroutes zijn aangelegd. Het natuurgebied beschikt over van alles: van veel bloemrijke planten en uitgestrekte waterpartijen tot aan wilde paarden en runderen. De naam heeft het natuurgebied te danken aan het feit dat het enige geluid dat je hoort, van de natuur afkomstig is: vogels, paarden, wind en insecten. De omliggende wegen met hardrijdende auto’s zijn niet hoorbaar, waardoor je heerlijk tot rust komt.

Schokland

Het voormalig eiland Schokland is zeer populair vanwege zijn zichtbare verleden. Het voormalig eiland heeft vroeger te maken gehad met barre weersomstandigheden, waardoor de bewoners het eiland verlaten hebben. De resten van deze samenleving zijn echter nog steeds goed zichtbaar.